Συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού Γιώργου Μαυρωτά

*O ρόλος των γυμναστηρίων είναι πολύ σημαντικός

*Ο κλάδος των γυμναστηρίων  είναι από τους πιο σκληρά χτυπημένους κλάδους

*φτάνουμε στο τέλος της δοκιμασίας

*είναι ένα λογικό αίτημα για μείωση του ΦΠΑ στις υπηρεσείες σωματικής άσκησης

*Ο αθλητισμός είναι περισσότερο «προσφέρω» και λιγότερο «παίρνω»

 

Ερώτηση: Ποιος θεωρείτε ότι είναι ο ρόλος των γυμναστηρίων στην άθληση των πολιτών;

Aπάντηση

O ρόλος των γυμναστηρίων είναι πολύ σημαντικός γιατί δίνει τη δυνατότητα της οργανωμένης άσκησης στους πολίτες, κάτι που έχει ευεργετικές ιδιότητες τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική τους υγεία.

Ερώτηση: Ο κλάδος των γυμναστηρίων έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία και έχει την ανάγκη εφαρμογής σημαντικών μέτρων στήριξης από την Πολιτεία. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

Aπάντηση

Ο κλάδος των γυμναστηρίων πιστεύω είναι από τους πιο σκληρά χτυπημένους κλάδους από την πανδημία και ασφαλώς έχει ανάγκη μέτρων στήριξης γιατί τα γυμναστήρια τα έχουμε ανάγκη την επόμενη μέρα.

Ερώτηση: Συπληρώθηκε ένας χρόνος με τα γυμναστήρια να τελούν σε υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας τους για 8 μήνες και με καταστροφικές για τον κλάδο συνέπειες. Ποια είναι η άποψή σας;

Aπάντηση

Έτσι είναι, αλλά φτάνουμε στο τέλος της δοκιμασίας

Ερώτηση:Με την ιδιότητα του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού, ποια είναι η συνεργασία σας με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Γυμναστηρίων;

Aπάντηση

Έχουμε συνεργαστεί πολύ καλά όπως για παράδειγμα στο πρόγραμμα #Beactive μεταξύ άλλων.

Ερώτηση:Πότε πιστεύετε ότι θα επαναλειτουργήσουν τα γυμναστήρια και με ποια υγειονομικά πρωτόκολλα;

Aπάντηση

Θα εξαρτηθεί από τη συνολική εικόνα της πανδημίας αλλά θεωρώ ότι αν τα πράγματα δεν επιδεινωθούν, τα γυμναστήρια μπορούν να επανεκκινήσουν πριν το Πάσχα, με αυστηρά πρωτόκολλα, έτσι ώστε να σωθεί η σεζόν.

Ερώτηση:Η γυμναστηριακή κοινότητα ζητά την ψήφιση ενός επαρκούς και σύγχρονου νομικού πλαισίου αδειοδότησης και λειτουργίας των γυμναστηρίων. Συμμερίζεστε το αίτημα αυτό;

Aπάντηση

Τα γυμναστήρια είναι αρμοδιότητας της ΓΓΑ σε ένα κομμάτι. Θα περιμένουμε προτάσεις για το νέο πλαίσιο.

Ερώτηση: Ο κλάδος των γυμναστηρίων διατυπώνει διαχρονικά το αίτημα της ένταξης του ΦΠΑ για την παροχή υπηρεσιών σωματικής άσκησης στο χαμηλό συντελεστή 6%. Κάτι ανάλογο ισχύει στις περισσότερες χώρες της ΕΕ. Συναινείτε σε αυτό;

Aπάντηση

Νομίζω ότι είναι ένα λογικό αίτημα και η διεθνής εμπειρία μπορεί να αποτελέσει ένα καλό επιχείρημα.

Ερώτηση: Θεωρείτε ότι είναι απαραίτητη και αναγκαία η διαρκής επιμόρφωση των γυμναστών και με ποιους τρόπους μπορεί να επιτευχθεί;

Aπάντηση

Ναι είναι όπως σε όλα τα επαγγέλματα. Σεμινάρια, πιστοποιήσεις, διεθνείς εμπειρίες μπορεί να συμβάλουν σε αυτό. Ένας πραγματικός επαγγελματίας γυμναστής δεν πρέπει να σταματάει να «ψάχνεται».

Ερώτηση:Σε συνεργασία με την ΓΓΑ και την ΕΕ, στο πλαίσιο της επετείου της National Fitness Day, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Γυμναστηρίων πραγματοποίησε ένα εκτενές πρόγραμμα ενεργειών, δράσεων και εκδηλώσεων για την επέτειο αυτή. Ποια είναι η διαπίστωσή σας;

Aπάντηση

Νομίζω έδωσε πραγματικό νόημα στο συμβολισμό της συγκεκριμένης ημέρας.

Ερώτηση: Τα γυμναστήρια, εκτός από την επιχειρηματική δραστηριότητα πραγματοποιούν και διάφορες άλλες δραστηριότητες, όπως εθελοντικές αιμοδοσίες, συλλογή τροφίμων μακράς διάρκειας και υλικών καθαριότητας (πχ για τους πλημμυροπαθείς της Μάνδρας, κα), διοργάνωση επί 18 συνεχών χρόνων της ετήσιας εκδήλωσης «ΑΠΟΛΛΩΝΕΙΑ ΒΡΑΒΕΙΑ», των αγώνων δρόμου CARDIO RUN, και LIFE RUN, από τα έσοδα των οποίων αγοράζονται απινιδωτές για τις ακριτικές περιοχές της πατρίδας μας, καθώς και άλλες δράσεις. Θα θέλαμε το σχόλιό σας.

Aπάντηση

Ο αθλητισμός είναι όντως περισσότερο «προσφέρω» και λιγότερο «παίρνω». Έτσι η εταιρική κοινωνική ευθύνη και ο εθελοντισμός αποτελούν κάποιες αξιέπαινες δράσεις των γυμναστηρίων περνώντας κοινωνικά μηνύματα και αναδεικνύοντας την αλληλεγγύη του αθλητισμού.

Ερώτηση: Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους Έλληνες πολίτες αλλά και στους ιδιοκτήτες γυμναστηρίων;

Aπάντηση

Το μήνυμα στους Έλληνες πολίτες αλλά και στους ιδιοκτήτες γυμναστηρίων είναι ότι μετά από μια περίοδος στέρησης, εκτιμήσαμε πράγματα που τα είχαμε δεδομένα και τα καλύτερα είναι μπροστά. Λίγη υπομονή, πολύ επιμονή, τελειώνει η αναμονή…

 

 

O Γιώργος Μαυρωτάς γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα. Έπαιξε πόλο στον Ν.Ο. Βουλιαγμένης και συμμετείχε με την Eθνική ομάδα σε 5 Ολυμπιάδες, 4 Παγκόσμια και 8 Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Από το 1995 ως το 2000 ήταν αρχηγός της εθνικής ομάδας με την οποία έχει 511 συμμετοχές (ρεκόρ συμμετοχών για ομαδικά αθλήματα στην Ελλάδα). Το 1999 έγινε ο πρώτος Έλληνας πολίστας που έπαιξε στη Μικτή Κόσμου, ενώ το 2001 βραβεύθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την προσφορά του στον αθλητισμό.

Παράλληλα με την αθλητική του καριέρα, ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ). Το 2000 πήρε το διδακτορικό του από το ΕΜΠ στο αντικείμενο της Επιχειρησιακής Έρευνας με εφαρμογές στη λήψη αποφάσεων, στην ενέργεια, στην οικονομία και στο περιβάλλον και σε χαρτοφυλάκιο επενδύσεων. Σήμερα είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στη Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ με πλούσιο ερευνητικό έργο (Scopus h-index: 25).

Τον 2010 έγραψε το πρώτο του μυθιστόρημα «Το θεώρημα της επτάδας» (εκδόσεις Πατάκη) που περιέχει αρκετά αυτοβιογραφικά στοιχεία από το χώρο του αθλητισμού και του Πολυτεχνείου.

Είναι μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών και από το 2003 ως το 2010 ήταν ενεργό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (Ε.Σ.ΚΑ.Ν.).

Από το Φεβρουάριο του 2014 δραστηριοποιείται πολιτικά με «Το Ποτάμι» και από τον Ιανουάριο του 2015 είναι Βουλευτής Αττικής. Στη συνέχεια το 2017 εκλέχθηκε Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου και τον Νοέμβριο του 2018 Αντιπρόεδρος του Ποταμιού. Στη Βουλή είναι μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και τον Μάιο του 2019 εκλέχθηκε Ζ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής.

Από το 2016 συμμετέχει στις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και τoν Ιανουάριο του 2018 εκλέχθηκε Πρόεδρος της επιτροπής «Εκπαίδευσης, Νεολαίας και Αθλητισμού» της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης όπου διετέλεσε ως τον Ιούνιο του 2019.

Τον Ιούλιο του 2019 διορίστηκε Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού.

 

 

Με εκτίμηση,

Δώρος Κλεοβούλου

Γενικός Γραμματέας

ΠΑ.ΣΥ.ΓΥ